Dubinska psihoterapija

 

Za razliku od uobičajenog formata psihoterapije, dubinska psihoterapija omogućava intenzivniji rad za kratko vreme. Ona je posebno pogodna za osobe koje u redovnom rasporedu nemaju dovoljno vremena za redovne psihoterapijske sastanke, a potrebna im je pomoć, ili za posebno izražene intenzivne probleme koji zahtevaju brzi rešavanje.

Dubinska psihoterapija nije za svakoga. Ona podrazumeva prethodnu procenu svrsishodnosti upuštanja u ovaj midalitet psihoterapija kog rada koji je vrlo zahtevan i za klijenta i za psihoterapeuta.

Format dubinske psihoterapije podrazumeva sledeće aktivnosti u paketu:

1. 4 redovne psihoterapeutske sesije u periodu od 14 dana (2 sastanka nedeljno)

2. 2 cela dana boravka sa psihoterapeutom u izdvojenom ambijentu uz 3 sesije dnevno, i to: jutarnje, posle podnevne i noćne.

3. Rad sa metodom “snenog stanja” pre i posle spavanja. Metoda je opisana u terapijskom priručniku The Socratic Handbook u izdanju Lit Publishers u Oslu. Pun tekst o metodu se može pročitati ovde, na engleskom jeziku:

https://www.researchgate.net/publication/311767808_Tasks_for_Dreaming_The_Somatic_Cognition_of_Emotions_in_Moral_Judgment

4. 2 sesije debriefing-a u periodu od 7 dana posle dva celodnevna programa.

Deo terapije opisan pod 1. je selekcioni, to jest da se tokom tog perioda procjenjuje da li je primena celog paketa celishodna u konkretnom slučaju, ili je celishodnija primena standardnog formata psihoterapije.