December 7, 2021 By alex

Online filokafe Srbija-Hrvatska “Bliskost i intimnost”, 26. 12. 2021., 18-21h

U praznično vreme i u savremenom dobu korone, izolacije i kompletne promene našeg načina života, preti nam gubitak bliskosti, i istovremeno gubitak intimnosti. Već značajno narušene strukture intimnosti, koje su trpele usled predrasuda i preteranih kulturnih zahteva koji su nam nametnuti i koje smo usvojili (izbor partnera, kompatibilnost, perspektiva “budućnosti”, itd.) dodatno su i dramatično pogoršane radikalnom globalnom izolacijom. Sada jedni druge gledamo pod maskama, ustručavamo se da zajedno uđemo u lift, na sastanke ne odlazimo kada baš ne moramo, i prilike za zbližavanje su radikalno smanjene, što zahteva da se zagledamo u sebe i započnemo aktivno da radimo na kreiranju prilika da formiramo bliske odnose. Možda je, na neki način, socijalni “Armagedon” koji je donela pandemija samo vrhunac procesa otuđenja koji će nas naterati ili da se prenemo i počnemo da gradimo kvalitetne male organske zajednice slično mislećih ljudi, ili će nas uništiti.

Posebno pitanje koje se u ovom kontekstu postavlja je pitanje o intimnosti. Šta je intimnost? Da li je ona izvor naše dobrobiti i naše snage? Da li je intimnost i ostvarenje intimnosti pitanje sudbine? Da li je intimnost tajna, mistična, da li je ona na neki način ezoterična? Možemo li propustiti sudbinu, preskočiti prilike za istinsku intimnost ako nismo budni i otvorenih očiju? Kako se filozofski može objasniti put ka intimnosti? Da li je intimnost krajnji stepen bliskosti?

Za učesnike u filokafeu koji žele da postanu članovi Viber grupe IPH članovi i istovremeno institucionalni članovi IPH potrebno je da nam pošalju mejl u formi pristupnice, u kome prosto izražavaju želju da postanu naših članovi i učestvuju u našim aktivnostima i da nam nešto kažu o sebi (obrazovanju, interesovanjima, čime se bave, itd.).

Ovaj filokafe zamišljen je kao uvod u zajedničko putovanje, 21-23 januara 2022. godine na dvodnevnu sesiju i druženje na temu “Filozofija u prirodi”. Radi se o metodi takozvane “duboke filozofije” koja je najsavremeniji način praktičnog filoterapeutskog rada na neobavezan i neformalan, zabavan način. Detalji putovanja posle filokafea.

Ova i slična pitanja diskutovaćemo u neformalnoj atmosferi na online filokafeu 26. decembar 2021. godine u 18h. Google Meet link za priključenje je ovde:

https://meet.google.com/drf-mrgs-tbe

Očekujemo vas sa radošću.

IPH.