November 16, 2012 By admin

Kako izgleda započinjanje filozofskog savetovanja ili filozofskog koučinga?

[vc_row][vc_column][ultimate_heading source=”post_title” alignment=”left”][/ultimate_heading][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]images (4)Prvi korak je telefonski kontakt, u kome će klijent vrlo kratko opisati prirodu problema koji ima ili temu ili oblast za koju mu je potrebno filozofsko savetovanje ili koučing. Tokom prvog razgovora zakazuje se prvi susret.

Tokom prvog susreta sa filozofskim savetnikom, klijent detaljnije upoznaje savetnika sa sadržajem teme koja predstavlja predmet savetovanja, sa svojim okolnostima, konfliktima ili drugim problemima. Taj susret služi da se ustanovi da li je tema o kojoj klijent želi da razgovara prikladna za razmatranje kroz filozofsko savetovanje ili koučing.

Ako savetnik proceni da je filozofsko savetovanje ili koučing primeren pristup u konkretnom slučaju, zakazuje se drugi susret koji predstavlja početak sadržinskog savetovanja ili koučinga.  Ako se tokom prvog susreta ustanovi da klijent nije kandidat za filozofsko savetovanje, nego za neku drugu vrstu savetovanja, ili pak za psihoterapiju, savetnik će to klijentu saopštiti.

Od drugog susreta, razvija se individualni program rada sa klijentom, zavisno od teme kojom se klijent i savetnik bave, od toga da li je reč o savetovanju usmerenom precizno na rešavanje jednog problema ili konflikta, ili pak o opštijem savetovanju u vezi sa nekom širom oblašću života ili kompleksnijim životnim problemom, kao i od toga da li se radi o filozofskom savetovanju ili o filozofskom koučingu.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]