December 26, 2021 By alex

Filokafe “Da li je dosada seksi: dosada i akcija”. Subota, 15. 1. 2022., 17h.

Novogosišnje praznike mnogi željno išćekuju, jer je to vreme koje provodimo u krugu porodice i prijatelja, oslobođeni dnevne rutine i svakodnevnih obaveza, a prepušteni čaroliji zajedništva. Jedni ukrašavaju jelku i peku kolače, drugi seku božićno drvce i odlaze na paljenje badnjaka, a treći – i to nije retkost – osećaju teskobu, prazninu i dosadu. Iako su praznici prazni jer su ljudi u dokolici, dakle nisu očekivano produktivni, mnogi ne mogu da izdrže povratak svakodnevnim obavezama, pošto ne podnose da ne rade ništa.

Šta je dosada i kako je razlikujemo od (kreativne i potrebne) dokolice? Može li se ona definisati kao odsustvo smislenog sadržaja, odnosno kao čamotinja u kojoj čovek nije sposoban da vidi ništa dobro i lepo? Stiče li se utisak da je dosada pošast našeg vremena i da je razvoj tehnologije omogućio da se ona sakrije i da pritajeno vreba, da kad god smo sami ili blizu tuđe samoće, ne znamo šta ćemo sa sobom ili sa drugim? Može li dosada – koju neki osećaju kao prazninu i pustoš – da bude poziv da se čovek menja, da prepozna ono šta nije i da bude ono što jeste?

Može li dosada da bude seksi? Doslovno – da li biste vodili ljubav iz dosade, i da li bi vaša ili nečija dosada mogla da vas uzbudi? I metaforički – da li dosada može biti izvor maksimalne životne kreativnosti?

Navedeno su neka od pitanja kojima ćemo se baviti na filokafeu u prostoru “Holi centra”, Kneginje Ljubice 12, na Dorćolu u Beogradu.

Moderator filokafea je Biljana Kovačević, filoterapeut.

Prijave na email: office@iph.edu.rs

Kotizacija za učešće u filokafeu je 300 dinara.

Broj mesta je ograničen.

Radujemo se vašem dolasku.