September 25, 2024 By alex

Filokafe: “Lojalnost”. Djura Bar, Venizelosova, 19. oktobar 2024, 12-15h.

Pitanje lojalnosti fasciniralo je mnoge filozofe tokom istorije, i različiti filozofski pravci i autori istraživali su ovu temu iz raznih perspektiva, nudeći različite uvide u prirodu lojalnosti, njene vrednosti i moguće konflikte. Lojalnost nije samo pitanje lične posvećenosti, već i složen aspekt naših društvenih i etičkih odnosa.
Pozivamo vas na još jedan uzbudljiv filozofski kafić, gde ćemo zajedno zaroniti u složene aspekte lojalnosti. Razmotrićemo pitanja kao što su:
Šta znači biti veran u različitim kontekstima – kako u privatnim, tako i u društvenim i profesionalnim okruženjima?
Da li lojalnost podrazumeva beskompromisnu posvećenost ili je možda uslovljena okolnostima i promenama u vremenu?
Kako lojalnost oblikuje naše odnose i utiče na naše odluke?
Na koji način se koncept “nagrađivanja vernosti” koristi u različitim kontekstima da bi oblikovao naše ponašanje, i kakve etičke, psihološke i društvene posledice ovo može imati?
Ova su neka od pitanja koja otvaraju prostor za duboku analizu i raspravu o tome kako lojalnost može oblikovati naše živote i zajednice, i kako se u različitim aspektima pokazuje kao snaga ili izazov. Pridružite nam se u istraživanju ovih tema i proširite svoje razumevanje lojalnosti!
*MODERATOR: dr Aleksandra Bulatović, filoterapeutkinja i stručna saradnica Instituta za praktičnu humanistiku (IPH).
*MESTO: Kafe “Đura bar”, Venizelosova 62, Beograd.
VREME: Subota, 19. oktobra 2024., od 12h do 15h.
*KOTIZACIJA: Kotizacija za trosatno učešće u filokafeu, uz rad stručnog moderatora, materijal za rad i konzumacije dva napitka u lokalu, iznosi 1200 dinara, a uplaćuje se na samom događaju, pre početka.
*PRIJAVE: Zbog ograničenog broja mesta neophodna je potvrda učešća na filokafeu slanjem poruke u inboks, najkasnije do petka, 18. januara u 17h. Hvala što poštujete naše vreme i našu organizaciju. Radujemo se Vašem dolasku!
***
Filokafe predstavlja grupnu i strukturiranu diskusiju na određenu temu. Tema je uvek nešto što obuzima našu pažnju i ima uticaj na nas u svakodnevnom životu. Filokafe vode filozofi praktičari koji su ovladali veštinom pojmovne analize. Učesnici uzimaju učešća u filokafeu onoliko koliko njima lično prija i ne postoji uslov za učesnike – oni mogu i treba da budu iz bilo koje struke, jer filokafe nije usko vezan za određenu grupu ljudi, već upravo predstavlja vraćanje filozofije svakom čoveku. Rezultat je da svako, na sebi svojstven način, dobije informacije koje će mu svakako značiti u praksi, kao i da sam dođe do zaključaka kojima će racionalizovati njegove intuicije. Za učesnike nije uslov da imaju ikakve veze sa filozofijom.