July 7, 2015 By admin

Etika i finansijska kriza

[vc_row][vc_column][ultimate_heading source=”post_title” alignment=”left”][/ultimate_heading][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

U tehničko–racionalnoj koncepciji etike profesionalnog rada, lična savest je uvek podređena hijerarhijskoj strukturi. Ova etika ima problem u suočavanju, sa jedne strane, odgovornosti profesionalca prema hijerarhiji autoriteta i zahtevima posla, i, sa druge strane, lične, društvenoj odgovornosti za sadržaj ili posledice odluka ili postupaka. Najvažniji moralni problem današnjice nije savremena kultura u kojoj pohlepa i gramzivost nisu stigmatizovani već što predstavljaju u najmanju ruku ispravno postupanje. To je, po svojoj suštini, neetičnost u postupanju bankara, njihovih klijenata, agencija koje se bave finansijskim rangiranjem i donosilaca pravila kojima su finansije regulisane.

Ovih dana svet pomno prati grčku dramu, anksiozno očekujući njen kraj, i dok se radnja odvija, povećava se broj onih u publici koji je komentarišu. Finansijske tehnokrate insistiraju na štednji kao jedinom receptu za rešavanje finansijske krize, potpuno držeći izvan svog fokusa pitanja u vezi sa patnjom stanovništva kao što je nezaposlenost koja je među mladima u Grčkoj sada preko 60%.

Dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju Joseph Stiglitz i Paul Krugman ukazuju da je takav tvrd stav o štednji ne samo neodrživ u stvarnosti, upravo zbog toga što je dobrobit ljudi neraskidivo povezana sa mogućnošću bilo kakvog razvoja, već i smatraju i da je to primer izrazite nekompetencije, potkrepljujući svoje tvrdnje primerima iz novije istorije kao empirijskim potvrdama onog što se eufemistički kvalifikuje kao: nestručnost finansijskih stručnjaka.

Savremeni holandski teoretičar Boudewijn de Bruin smatra da su u korenu globalne finansijske krize tzv. „etički mrtvi uglovi“, a kao ključan navodi način na koji bankari i drugi pribavljaju i koriste informacije i znanje, zanemarujući vrline kao vrednosti koje rukovode ljudsko ponašanje.

Aleksandra Bulatović

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]