June 2, 2021 By alex

Filokafe “Sumnja”, subota 5. juna 2021., kafe “Bašta”

Sumnja, kao osećanje, je u svojoj srži negacija poverenja. Njena funkcija je zaštita, jer ona razgraničava istinu od neistine, verovatno od neverovatnog i u tom smislu se određuje kao preispitivanje stvarnosti i put do istine. Ali, ako je sumnja, kao oblik mišljenja, hipertrofirana, onda može biti i patološki simptom. Frojd je sumnju povezivao sa prisilnom neurozom, odnosno onim što danas opisujemo kao opsesivno-kompulsivni poremećaj.

Ove subote, 5. juna, održavamo novi filokafe u ovoj sezoni, na starom mestu, u Bašti, u srcu Beograda, kako bismo pokušali zajedno da utvrdimo šta je problem sa sumnjom i da odredimo meru u kojoj je dobro sumnjati. Polazeći od utvrđivanja šta je sumnja, razmišljaćemo o tome kako se sumnja ispoljava u različitim sferama čovekove egzistencije, šta se i kako suprotstavlja sumnji i koje su mogućnosti da dosegnemo istinu.

Neka od pitanja koja ćemo filozofskom metodom analize pokušati da uobličimo, konkretizujemo i dosegnemo njihove odgovore biće:

Šta je razumna sumnja?
Kada/u šta najviše sumnjamo? U koga, po pravilu, (ne)sumnjamo?
Kako sumnja definiše naše odnose?
Kada je sumnja korisna, a kada može izazvati negativne posledice po nas?
Šta suprotstavljamo sumnji?
Kakav je odnos sumnje i delovanja, a u krajnjem ishodu, sreće određene kao stanje neuznemirenosti?

Ukoliko su vas ova pitanja zaintrigirala, a ne želite da na ovu temu slušate monološko predavanje, već da aktivno učestvujete u diskusiji, u onoj meri koja prija vašem senzibilitetu, kao i da tokom filokafea zaista naučite kako da praktično dozirate sumnju u svakodnevnom životu pozivamo vas da, uz poštovanje preporučenih epidemioloških mera, dođete u subotu na filokafe o sumnji.

Kroz ovu aktivnu misaonu analizu vodiće vas Aleksandra Bulatović, integrativna humanistička savetnica pod supervizijom, i Aleksandar Prica, filozof, saradnici Instituta za praktičnu humanistiku (IPH).

Prijava učešća: Zbog ograničenog broja mesta, neophodno je da svoje prisustvo potvrdite najkasnije do 04.6.2021. u 23.00h slanjem mejla na filozofskapraksa2016@gmail.com sa naznakom da se prijavljujete za filokafe.

Kotizacija: 500 dinara, u šta su uračunate dve konzumacije po vašem izboru, kao i propratni materijal za rad na filokafeu.

***
Filokafe predstavlja grupnu i strukturiranu diskusiju na određenu temu. Tema je uvek nešto što obuzima našu pažnju i ima uticaj na nas u svakodnevnom životu. Filokafe vode filozofi praktičari koji su ovladali veštinom pojmovne analize. Učesnici uzimaju učešća u filokafeu onoliko koliko njima lično prija i ne postoji uslov za učesnike – oni mogu i treba da budu iz bilo koje struke, jer filokafe nije usko vezan za određenu grupu ljudi, već upravo predstavlja vraćanje filozofije svakom čoveku. Rezultat je da svako, na sebi svojstven način, dobije informacije koje će mu svakako značiti u praksi, kao i da sam dođe do zaključaka kojima će racionalizovati njegove intuicije. Za učesnike nije uslov da imaju ikakve veze sa filozofijom.