November 22, 2021 By alex

Filokafe: Odlučivanje i sudbina

Odlučivanje predstavlja važnu odrednicu za razvoj života svakog čoveka. Bilo da se radi o „krupnim“ ili „sitnim“ odlukama, pak, svaka neminovno utiče na naše usmeravanje i skup događaja sa kojima se susrećemo. U filozofiji postoje brojne teorije koje na različite načine pristupaju koncepciji odlučivanja, ali i onoga što mi, u svakodnevnom govoru, nazivamo sudbinom. Da li zaista imamo beskonačno mnogo mogućnosti, da li su sve ostvarive, da li postoje stvari koje se neminovno dešavaju nezavisno od naših odluka i postupaka samo su neke relevantne teme. S tim u vezi, filozofija, kroz svoje oblasti istraživanja, bavi se teorijom delanja, teorijom racionalnog izbora, saznajnom dinamikom, našim saznajnim pozicijama, formiranjem vrednosti, očekivanja, kao i determinističkom teorijom prema kojoj izbora nema. Zaista izuzetno širok dijapazon uzroka i fenomena dovodi do jedne odluke i njenih posledica.
Da bismo to bolje razumeli, ali i primenili u svom životu, Institut za praktičnu humanistiku (IPH) vas poziva na filokafe „Odlučivanje i sudbina“, gde će se kroz aktivnu i produktivnu diskusiju analizirati neka od sledećih pitanja:
– Šta je sudbina? Da li je ona unapred „zacrtana“ svakome ili ona predstavlja potencijal svakog čoveka koji on može ili ne mora, zavisno od svojih odluka, da ispuni?
– Koja je regulativna uloga koncepta sudbine za funkcionisanje stvarnosti?
– Koja je razlika između teorijske i praktične koncepcije sudbine?
– Šta sve utiče na naše odluke?
– Koju moć imaju naše odluke prema budućim događajima?
– Kako vrednosno proceniti svoje odluke?
– Da li su odluke „opozive“?
– Šta utiče na naš identitet i istoriju našeg života – odluke ili sudbine, ili, pak, kombinacija?
* KOORDINATORI: Kroz ovu analizu vodiće vas stručni saradnici pri Institutu za praktičnu humanistiku: master filozof Marija Mitrovanov Milojević i dipl. filozof Ognjen Srdanović. Ognjen je na Filozofskom fakultetu u Beogradu na Katedri za filozofiju završio osnovne studije i uskoro brani master rad iz oblasti teorije delanja. Marija je takođe na Filozofskom fakultetu u Beogradu na Katedri za filozofiju završila osnovne i master studije, gde se u svojim radovima usko bavila opravdanošću teorija i problemom svesti i saznanja.
* KADA I GDE: Subota, 27.11.2021. u 14.00h, Zimski lokal Kluba Izazov (ex London Pub), Žarka Zrenjanina 101, Vršac
* KOTIZACIJA: 200 rsd, što obuhvata pripremu i rad stručnih koordinatora, materijal za rad, kao i izradu sertifikata koje dobijaju oni učesnici koji sakupe ukupno pet učešća na filokafeima.
Piće po svom izboru naručuju učesnici kod zaposlenih u lokalu.
* PRIJAVE: Zbog ograničenog broja mesta neophodna je prijava učešća u filokafeu, te najkasnije do 26.11. do 23.59h da potvrdite svoj dolazak ili mejlom na filozofskapraksa2016@gmail.com, ili direct porukom na našem Instagram profilu @sppa_iph
***
Filokafe predstavlja grupnu i strukturisanu diskusiju na određenu temu. Tema je uvek nešto što zaokuplja našu pažnju i ima uticaj na nas u svakodnevnom životu. Filokafe vode filozofi praktičari, a učesnici uzimaju učešća u filokafeu onoliko koliko njima lično prija i ne postoji uslov za učesnike – oni mogu i treba da budu iz bilo koje struke, jer filokafe nije usko vezan za određenu grupu ljudi, već upravo predstavlja vraćanje filozofije svakom čoveku. Rezultat je da svako, na sebi svojstven način, dobije informacije koje će mu biti korisne u životu. Za učesnike nije uslov da imaju ikakve veze sa filozofijom.