November 22, 2021 By alex

Filokafe “Čije su moje vrednosti”

Koliko puta vam se dogodilo da zbog nekog drugog prekršite svoja načela? Ukoliko jeste, postavlja se pitanje da li su to izvorno onda i bila naša načela? Načela predstavljaju naše stanovište i delanje u čijoj osnovi leže naše vrednosti. Veoma važno pitanje za svakog čoveka jeste bavljenje sopstvenim vrednostima zato što iz njih direktno proističu naše odluke, postupci, ali i adaptacija na tuđe sisteme vrednosti. S jedne strane, naše vrednosti su naša baza, ono što čini naš psiho-socijalni identitet, a, s druge strane, mi često izražavamo one vrednosti koje zapravo i nisu naše ili smo skloni da ih menjamo.
Kako bismo ovoj, zaista važnoj, filozofskoj i, nadasve, egzistencijalnoj temi što preciznije pristupili, pozivamo vas da nam se priključite na narednom filokafeu „Čije su moje vrednosti?“. Tom prilikom, između ostalog, pokušaćemo da koncipiramo odgovore na sledeće dileme:
– Koja je uloga vrednosti u našem životu i postupanju?
– Šta i kako testira naše vrednosti?
– Kako uspostavljamo hijerarhiju kada zaboravimo na vrednosti?
– Kako delati pri sukobu vrednosti u odnosu?
– Kako usaglasiti raskol između kolektivnih i individualnih vrednosti?
*KADA I GDE: Subota, 20. 11. 2021. u 12.00h u Baš.Ta craft & draft (Cetinjska 15, Beograd)
KOORDINATORI: dr Aleksandra Bulatović i msr Aleksandar Prica. Aleksandra je doktor pravnih nauka (uža naučna oblast: kriminologija) i naučna saradnica je pri Institutu za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu. Aleksandar je master filozof i student doktorskih studija na Katedri za filozofiju Filozofskog fakulteta na beogradskom univerzitetu. Oboje su stručni saradnici Instituta za praktičnu humanistiku (IPH) u okviru kog se, između ostalog, organizuju filokafei.
*KOTIZACIJA: Kotizacija za trosatno učešće u filokafeu, uz rad stručnih koordinatora, materijal za rad i dve konzumacije u lokalu iznosi 500 dinara, što se uplaćuje na samom filokafeu, pre početka.
*PRIJAVE: Zbog ograničenog broja mesta neophodna je potvrda učešća i to ili slanjem mejla na filozofskapraksa2016@gmail.com, ili porukom na Instagram profilu @sppa_iph najkasnije do petka, 19. 11. do 23.59h. Hvala što poštujete naše vreme i našu organizaciju!
*
Filokafe predstavlja grupnu i strukturisanu diskusiju na određenu temu. Tema je uvek nešto što zaokuplja našu pažnju i ima uticaj na nas u svakodnevnom životu. Filokafe vode filozofi praktičari, a učesnici uzimaju učešća u filokafeu onoliko koliko njima lično prija i ne postoji uslov za učesnike – oni mogu i treba da budu iz bilo koje struke, jer filokafe nije usko vezan za određenu grupu ljudi, već upravo predstavlja vraćanje filozofije svakom čoveku. Rezultat je da svako, na sebi svojstven način, dobije informacije koje će mu biti korisne u životu. Za učesnike nije uslov da imaju ikakve veze sa filozofijom.