December 16, 2021 By alex

Novogodišnji filokafe “Pripadanje”, subota, 25. 12. 2021., 17h, Centar “Holi”, Dorćol

Pripadanje je interesantan pojam i interesantan odnos. Istovremeno, svi želimo da nekome autentično pripadamo, a opet želimo da bude svoji i da postoji jedan deo ili dimenzija nas koja nikome ne pripada.

Postavlja se pitanje o tome da li je pripadanje odnos zavisnosti, ili je to odnos koji unapređuje naš identitet, kao i identitet onoga kome pripadamo.

Takođe, tu je i pitanje straha od pripadanja. Sve je raširenije stanje u kome imamo strah od toga da otvorimo svoje biće nekom drugom, da pripadnemo nekom, zbog mogućnosti da nas taj neko odbaci, što bi poharalo našu ranjivu unutrašnjost.

Jedan način da se izgradi sposobnost za pripadanje je kroz aktivno učestvovanje u takozvanoj “organskoj zajednici”. Tome služi grupna psihoterapija, a za one koji žele neobaveznu organsku zajednicu uz onoliko razgovora koliko njima prija i diskusiju o temama koje sve nas dodiruju, tu su filozofski kafei, francuski izum od pre stotinak godina koji se raširio celim svetom kao odgovor na potrebu svih nas za kritičkom diskusijom u organskom ambijentu.

IPH već godinama organizuje filokafee u Beogradu i u Vršcu, a ovaj tradicionalni novogodišnji filokafe će okupiti sve one koji žele da neobavezno razgovaramo o pripadanju i družimo se, u izvanrednom ambijentu holističkog centra “Holi”, u ulici Kneginje Ljubice 12, na Dorćolu.

Ukoliko želite da prijatno provedeno popodne i veče u subotu 25. 12. 2021., dođite u 17h u centar “Holi”.

Moderatori: ma Ivana Peričin, filoterapeut, i Aleksandar Fatić, filoterapeut.

Kotizacija za učešće u filokafeu je 300 dinara, filokafe traje 3 sata, a potrebno je da se najavite na email office@iph.edu.rs.