February 15, 2022 By alex

Snimak seminara filoterapeuta: Emotivni odnosi, da li je monogamija filozofski i egzistencijalno održiva? održanog u nedelju, 13. marta 2022.

Jedno od pitanja koje se retko otvoreno postavlja u psihoterapiji je koje su prednosti poligamnih odnosa, odnosno da li su naši individualni, autentični, monogamni odnosi postali do te mere predmet sukoba, uzajamnog rata, manipulacije i nespremnosti na obavezivanje i na otvaranje prema drugom da se njima ne može više upravljati bez emocionalnog korektiva i olakšanja koje je povezano sa paralelnom vezom. Radi se o jednoj praksi koja je istorijski poznata kroz instituciju harema, a koja se pokazala izuzetno održivom. Iako je danas ova vrsta govora politički nekorektna i laka meta ideološki ostrašćene kritike, pitanja koja tradicija harema osvetljava nisu nestala, ona su i dalje tu kao velika prepreka intimnosti, i stalno se pojavljuju u psihoterapiji.

Filoterapeuti IPH su ovom prilikom otvoreno igrali na polju na kome otvaramo osetljiva filozofska i identitetska pitanja.

 

Snimak seminara možete gledati na sledećem linku:

Moderatori:

Dr Marko Perić, filoterapeut

Aleksandar Fatić, filoterapeut